Galeria

kontakt

     Urząd Gminy Kobiór
     ul. Kobiórska 5, 43-210 Kobiór



Skrytka ePUAP

/puybm6470x/SkrytkaESP

Adres Email

gmina@kobior.pl

 


mapa gminy


ważne strony

 

 

 

 

 

 

 



Galeria
losowa galeria
Jesteś tutaj: Strona główna / Kobiórskie gospodynie zwyciężyły

Kobiórskie gospodynie zwyciężyły

Data powstania: 2017-12-20 00:00
Data modyfikacji: 2017-12-20 10:51

W organizowanym przez powiat pszczyński już po raz drugi konkursie "Tradycje i Kulinaria Ziemi Pszczyńskiej" rywalizacja nie była łatwa. Smakołyki serwowało siedem zespołów gospodyń, które reprezentowały wszystkie gminy powiatu.
Panie tym razem spotkały się w Kobiórze, a konkurowały, przyrządzając mnóstwo pysznych dań z tradycyjnej gęsiny. Dawne kulinarne przepisy i ich wykonanie, a także estetykę podania oceniali jurorzy: dr Grzegorz Odoj, etnolog z Uniwersytetu Śląskiego, Alicja Kudła, artysta-plastyk oraz Łukasz Kozioł, pszczyński restaurator.

Powitanie uczestniczek przez wójta Eugeniusza Lubańskiego, połączone z prezentacją tradycji związanych z gęsiną, nie tylko kulinarnych, ale także zwyczaju wyszkubka, było dobrym wstępem do konkursowych prezentacji. Towarzyszył im też wykład etnologa, który wygłosił dr Odoj.
Okazało się, że z gęsi można wyczarować prawie wszystko: od tradycyjnie pieczonej, faszerowanej, podawanej z burakami, kapustą kluskami lub kaszą, przez gołąbki nadziewane gęsiną, tatary, pasztety, pierogi, zupę czerninę, a nawet słodka babkę na gęsim smalcu.
Konkurencja była ostra, różnice zdobytych punktów minimalne, ale w ostatecznej klasyfikacji pierwsze miejsce przypadło reprezentantkom Koła Gospodyń Wiejskich z Kobióra, które działają pod przewodnictwem Donaty Szałaśnej. Zwyciężczynie przyrządziły tradycyjną gęś marcińską nadziewaną bułką i podrobami – jak się okazało bezkonkurencyjną!
- Gęś trzeba przyprawić solą, pieprzem, majerankiem i odstawić na całą noc do lodówki. Farsz robi się z bułki i zmielonych lub posiekanych gęsich podrobów. Tak sprawioną gęś trzeba włożyć do rękawa i piec w piekarniku mniej więcej godzinę na każdy kilogram. Danie podajemy z czerwoną kapustą z jabłkiem i kluskami polanymi sosem, który się wytopił - tłumaczyła Donata Szałaśna.
- Podczas konkursu możemy skosztować tych różnych smaków tradycji, potraw, które przygotowywały nasze babcie i mamy. Cieszę się, że możemy liczyć na zaangażowanie tych pań, na organizację z ich strony i na poszczególne gminy powiatu pszczyńskiego, który jest bogaty w tradycję, historię, a przede wszystkim w dobrych ludzi i – czego dziś mogliśmy doświadczyć – w cudowne smaki – mówił starosta pszczyński Paweł Sadza, z satysfakcją podsumowując udaną edycję konkursu.
- Jako współorganizator konkursu bardzo się cieszę, że w tym roku udało się go zorganizować w Kobiórze. Wszystkie potrawy były naprawdę smakowite, więc tym bardziej jestem dumny z sukcesu naszych gospodyń – dodawał wójt Lubański.
Dopełnieniem tradycji obecnej na stołach była inscenizacja "Wyszkubek u Pytlów", którą zaprezentowały członkinie KGW z Kobióra wraz z grupą kobiórskich uczniów pod kierunkiem Renaty Kordys.


Galeria zdjęć:

  • Kobiórskie gospodynie zwyciężyły
  • Kobiórskie gospodynie zwyciężyły
  • Kobiórskie gospodynie zwyciężyły
  • Kobiórskie gospodynie zwyciężyły
  • Kobiórskie gospodynie zwyciężyły
  • Kobiórskie gospodynie zwyciężyły
  • Kobiórskie gospodynie zwyciężyły
  • Kobiórskie gospodynie zwyciężyły
  • Kobiórskie gospodynie zwyciężyły



Autor: Strączek Grzegorz
Ilość wyświetleń: 815


 
Gmina Kobiór
ul. Kobiórska 5, 43-210 Kobiór
NIP: 638-17-91-816
REGON 276257707
Urząd Gminy Kobiór
ul. Kobiórska 5, 43-210 Kobiór
NIP: 646-21-16-846
REGON 271505431

 

Godziny pracy Urzędu Gminy:
Poniedziałek 7:30 - 15:30;
Wtorek 7:30 - 15:30;
Środa 7:30 - 15:30;
Czwartek 7:30 - 17:00;
Piątek 7:30 - 14:00
 
 
Copyright Urząd Gminy Kobiór